Nybyggda SCA-huset – ett affärs- och hygiencenter i världsklass

I december 2016 flyttade cirka 1 000 SCA-medarbetare in i det nya landmärket vid Mölndals Bro. Flytten var en av de största i Göteborgsregionen på över tjugo år.

– Kontoret är lite av hjärtat av vårt globala bolag med 44 000 anställda. SCA-huset är en modern och inspirerande arbetsplats med de bästa förutsättningarna för vår innovationsdrivna kultur, säger Christina Rydebrink, vd SCA Hygiene Products Sverige.

Från Mölndal styrs en betydande del av SCA-koncernens globala hygienverksamhet. Här bedrivs bland annat omfattande innovationsarbete, teknologiutveckling, global marknadsföring samt försäljning och inköp. SCA har cirka 80 varumärken, däribland TENA, Tork, Libresse, Libero och Edet, vars produkter används av 500 miljoner människor varje dag världen över. SCA är ett av världens största hygienbolag och försäljningen av bolagets produkter sker i 100 länder.

Lokaler som stärker innovation

SCA-huset är runt och varje våningsplan har ett nav med en öppen, gemensam arbetsyta, ett ”coffee lab”, där alla kan samlas. Denna yta används, både för att fika och arbeta. Utanför navet finns konferensrum, gemensamma projektytor, tysta rum och så kallade touchdown-ytor där inresande kan sitta och arbeta. På tre våningsplan, finns också laboratorier. Allra ytterst, vid fönster och ljusgårdar sitter medarbetarna vid sina skrivbord och jobbar.

De nya lokalerna stöttar innovation tack vare det sätt som man har placerat sig på. På ett och samma våningsplan har man, i den mån det går, samlat alla funktioner för ett och samma varumärke. Det ger ett bättre flöde i arbetet.

Flytten och anpassningen till de nya lokalerna har gått långt över förväntan, menar Christina Rydebrink:

– Jag har dessutom märkt en förändring i mönstret kring hur folk träffas och arbetar, det är många som använder de sociala ytorna till att samarbeta och umgås över gränserna.

Hållbarhet helt avgörande

SCA har en stark miljöprofil och därför var det väldigt viktigt att den nya byggnaden var hållbar; att den dels har utvecklats på ett hållbart sätt, men också att den ska vara hållbar över tid. Man har också valt att sikta på en hög nivå inom miljöcertifieringssystemet BREEAM, nämligen den näst högsta nivån Excellent.

– Hållbarhet är en del av vårt dna och vi vill ha hållbarhet i allt vi gör. I byggandet av fastigheten har vi tittat på allt från tillvägagångssätt, materialval och ventilation till ljusinsläpp, cykelparkeringar och omklädningsrum, säger Christina Rydebrink.

Den nya fastigheten har två tredjedelar så många parkeringsplatser jämfört med tidigare men de blir ändå aldrig fulla, tack vare närheten till kollektivtrafik och de goda cykelmöjligheterna. Cykelparkeringen, däremot, är i princip alltid full, även vintertid. Själva läget gör alltså att byggnaden kan fortsätta att vara hållbar, och läget var viktigt för SCA, för att man skulle ligga bra till rent kommunikationsmässigt.

– I regionen har vår ställning stärkts i och med de nya lokalerna. Vi har ett centralt läge mitt i Mölndals innerstad, är synliga från E6:an och fler känner till oss både som arbetsgivare och globalt företag, säger Christina Rydebrink och fortsätter:

– Flytten till de nya lokalerna har skapat en extra stolthet och energi. Vi har alltid haft en vänlig och lösningsorienterad företagskultur med högt i tak, men det känns som att man sträcker på ryggen lite extra nu och känslan är att vi jobbar på ett riktigt modernt företag.

Se filmen om SCA-huset: