NCC:s blogg

NCC driver bloggportalen blog.ncc.se. Här lyfter våra experter ämnen kring byggande, framtidens stad, hållbarhet, infrastruktur och staden vi lever i. Vi vill inspirera och skapa dialog med er som läser och tycker till. Nedan ser ni de 10 senaste bloggpostarna. Välkommen!

Tunneldrivning med många utmaningar

Hej från Göteborg och Västlänken-projektet! Jag är tillbaka för mitt andra blogginlägg för studentbloggen och är också lägligt nog på min andra rotation i Trainee-programmet. Under min traineeperiod kommer jag mestadels rotera i samma projekt, delprojekt E05 Västlänken, och det är även här jag kommer vara positionerad när jag är klar efter Trainee-perioden.

Från marmorbygge i Syrien till renovering i Halland

Bland husen i kvarteren Linsen och Lövet i Falkenberg träffar jag Fawaz, som är vuxenlärling på NCC. Tillsammans med ett 20-tal kollegor renoverar han 179 hyresrätter på uppdrag av kommunala bostadsbolaget FABO.

Hangar 5 – Urban och hållbar miljö med hög trivsel

Kraven på miljö och hållbarhet inom bygg- och fastighetsbranschen ökar och allt fler väljer att miljöcertifiera sina byggnader. NCC:s stora projekt Hangar 5 i Bromma är inget undantag. För Elin Haglund som är projektingenjör på NCC är hållbarhetsarbetet en självklarhet.

Välkommen till E02 Centralen i Gbg!

Efter jul bytte jag projekt till E02 Centralen som är en deletapp av Västlänken i Göteborg. Projektet är enormt och innehåller allt en kan tänka sig. Det inkluderar även Patricia, som går NCC Kandidat traineeprogram och har varit här sedan augusti 2019.

Knutpunkt i förvandling

Jag heter David och jobbar som projektingenjör på Helsingborgs centralstation, som just nu genomgår en totalomvandling med bland annat ny glasfasad och en ny matdestination. Med cirka 40 000 personer som dagligen passerar på väg till och från tåg, bussar och båtar är det mycket att tänka på.

Varför gör vi glidformsgjutning när det är så komplext?

2300 kubik betong i form av en bottenplatta är kanske mer vanligt, men när den mängden betong ska gjutas som ett 107 meter högt hisschakt med hjälp av en glidform, och där det dessutom ska ha in 400 egentillverkade ursparningar i trä, 700 svetsplattor och 320 ton armering är det en annan sak.

Så här klarar vi Sveriges framtida dricksvattenförsörjning

Många tar tillgången på vatten för given, vatten finns ju i kranen. Det är först när det blir problem och man inte kan använda vattnet som man är van vid som man inser hur viktigt det är. Bara 3 procent av allt vatten är drickbart och det bildas inget nytt.

Varje rum har sin egen unika historia

Denna gången är det min tur att gästa. Mitt namn är Alexander Paulos och jag trainee på NCC Building Väst med placering i Göteborg. För tillfället gör jag sista tiden på min första rotation som arbetsledare på ett bostadsprojekt, vilket jag tänkte dela med mig av i detta inlägg.

Så halverade vi utsläppen för nybyggda riksväg 51

Den 18 november 2019 öppnades den nya sträckan av riksväg 51 mellan Svennevad och Kvarntorpskorset i Örebroregionen. Genom ett antal olika åtgärder i tillverkningen har vi tagit fram en asfalt som ger 50% mindre utsläpp av koldioxidekvivalenter.

Bästa möjliga starten som trainee

Hej! Mitt namn är Josefine och jag är trainee på Civil West som är en del av NCC Infrastructure. Jag är just nu inne på min andra rotation där jag sitter på kontrakts- och projekteringsavdelningen på delprojekt E05 Korsvägen som är en del av Västlänken.